Jongdierendag 2017

Op vrijdagmiddag 1 september verzamelen zich een groepje hoofdzakelijk wat oudere mannen en vrouwen die de handen uit de mouwen gaan steken om voor 5 uur, 800 kooien op te zetten zodat we op zaterdag 2 september de jaarlijkse jongdierendag kunnen houden.

De Zijdehoenclub, Kuifhoenders en de Brahmaclub zijn op deze dag ook van de partij. Deze doorgewinterde ploeg klaart dat klusje binnen de tijd en om 5 uur kunnen we de hal sluiten en rustig vrijdagavond houden om zo uitgerust op zaterdag onze dieren te laten keuren door de keurmeesters. De deuren van de hal gaan om 8.00 uur open en al snel komen de fokkers om hun dieren in de kooien te zetten, langzaam worden alle kooien gevuld en vult de hal zich met hanengekraai. De keurmeesters laten de dieren door hun vingers gaan en bekijken ze van alle kanten, schrijvers zijn druk aan het noteren wat er door de keurmeester gezegd wordt en de fokker luistert mee. Er heerst een gezellige sfeer in de hal en we praten elkaar bij over het afgelopen seizoen.

Op een tafel apart van de rijen wordt van de kippen bloed getapt. Het is belangrijk dat we aan kunnen tonen dat de dieren van sportfokkers geen smet dragers zijn van het gevaarlijke vogelpestvirus, zodat onze dieren niet meer geruimd behoeven te worden als er ooit nog een uitbraak zou komen.

Als de keuring klaar is en de winnaars zijn bekend dan gaan we in een sneltreinvaart alles weer opruimen. Vele handen maken dat het klusje al om 5 uur geklaard is. We kijken terug op een heel gezellige en geslaagde jongdierendag

Winnaar Grote hoen: Gert Riezebos

Winnaar Krielen: Evert Meerveld , Magda v Leeuwen, Peter van Ramshorst en beste jeugd Bart van Dijk

Winnaar Konijnen: Joost v Leeuwen en Reinier Boldewijn

Winnaar duiven: Ane Visser