Hokbezoek uit Winkel

Op 18 mei zijn we om 6.30 uur uit de veren omdat we vandaag hokbezoek uit Winkel en omstreken krijgen, alles moet spik en span zijn. Om 9.00 uur arriveren Anton en Annelies om te zorgen dat onze gasten een warm onthaal krijgen. Al ruim voor 10.00 uur verschijnen de eerste Gallinova-leden die deze dag ook van de partij zijn. De groep bestaat vandaag uit 25 personen.

Welkom
Om klokslag 10.00 uur arriveren onze gasten uit Winkel. Als gastheer en gastvrouw krijgen we een mooie bos bloemen en een heerlijk krentenbrood met spijs en een flesje vruchtensiroop. Dit cadeau is voor alle mensen waar we op bezoek gaan. Gerrit heet de gasten uit Winkel van harte welkom. Als de kennismaking achter de rug is en iedereen van koffie is voorzien zit de sfeer er al goed in en is er aan gespreksstof geen gebrek. De vijver met 7 soorten talingen, een koppel Chili smienten en een paar roodhals ganzen worden veelvuldig op de foto gezet, ook het hok met de driekleur cavia’s heeft belangstelling en het kippenhok met vooral Barnevelderkuikens wordt bekeken.

Nieuwe konijnenstal
Om 11.00 uur gaan we op weg naar Evert Meerveld waar we een kijkje nemen in de gloednieuwe konijnenstal en we de dieren kunnen bewonderen. Het is mooi om te horen wat Evert met grote passie vertelt over zijn konijnen. De tuin is op dit moment een klein paradijsje en de volières zien er goed verzorgd uit. Deze oorspronkelijke konijnenfokker heeft ook een grote passie voor kippen gekregen, vooral de Franse rassen hebben zijn aandacht.

Barnevelderkrielen
Dan gaat de stoet op weg naar Johan Eekma waar we in zijn kippenhok de Barnevelderkrielen bewonderen, er is ook veel aandacht voor de zilvergezoomde Barnevelderkrielen. Vervolgens gaan we naar Voorthuizen waar we ontvangen worden door Martin en Joke Zwanenburg en waar de dames ons een heerlijke lunch voorschotelen. De gezelligheidsgraad is hoog en er wordt lekker gegeten, de soep van Joke is voortreffelijk. Martin laat de groep in twee delen rondkijken bij zijn museum waar hij vertelt hoe we van koffiebonen en koffieprut uiteindelijk een lekker kopje koffie brouwen en natuurlijk de Zijdehoenders, de kuikens, de vijver met eendjes en de zwarte zwanen. Deze man heeft vele passies en raakt nooit uitgepraat.

Gereedschap
We wijken even van ons schema af en gaan een kijkje nemen bij de familie Ramshorst die aan de Voorthuizerweg in Nijkerk woont. We worden daar verrast, het oude boerderijtje zet je even terug in de tijd. In de ruime kippenhokken met Welsumers zitten in de hoekjes van het hok de broedse kippen op hun eieren. Peter laat in het voorjaar de eerste eieren in de broedmachine uitkomen maar als de kippen broeds worden krijgen ze ook nog de kans om zelf de eieren uit te broeden. Op de deel van de boerderij treffen we ook nog een verzameling gereedschap aan van het merk Nooitgedacht en nog vele andere oude gebruiksvoorwerpen.

Duiven
Dan gaan we op weg naar de familie Visser. Ane heet ons welkom en laat zijn veestapel zien. De duivenliefhebbers komen nu aan hun trekken in de prachtige duivenkooi met vele soorten duiven. Maar ook de kippen hebben ruimte en zien er goed verzorgd uit. De kinderen laten hun konijnen zien die veel aandacht krijgen en handtam zijn. Er zijn ook nog witborst krombekeenden en geiten, het is een plekje waar je je ogen uitkijkt en een gastheer die met enthousiasme vertelt wat hem bezighoudt.

Hokken op wieltjes
We gaan op weg naar Achterveld waar we op bezoek gaan bij Piet Hilhorst. Piet heeft Vlaamse reuzen in de schuur van zijn ouders, de hokken staan op wieltjes en op een palet zodat ze gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Deze nog jonge enthousiaste fokker weet veel van zijn dieren te vertellen. Het is inmiddels ruim 16.00 uur als we arriveren bij Joost en Magda van Leeuwen waar we van harte welkom zijn en waar de koffie en frisdrank klaar staat. Deze twee mensen hebben hun hele boerderijtje opengezet om ons te ontvangen en met trots vertellen ze over de konijnen en de kippen.

Barbecue
De groep wordt nog groter als we om 17.00 uur beginnen met de BBQ. Gerrit opent de BBQ en we eten en drinken met elkaar. Het is een heel gezellig samenzijn op de deel van Joost en Magda die toch heel wat uurtjes bezig geweest zijn om alles goed te laten verlopen. Als om 20.30 uur onze gasten afscheid nemen worden we heel hartelijk bedankt voor onze gastvrijheid en kunnen we zeggen dat we een hele fijne en gezellige dag hebben gehad, dat we veel hebben gezien en dat we hele fijne collega-fokkers hebben leren kennen.

Corry Top

Voor meer foto’s bekijk onze fotopagina of klik hier.